Navštivte kategorii  SLEVA NAVÍC a  k vybraným produktům kromě akčních slev dostanete bonusovou slevu  až  3000 Kč

Jak vybrat paddleboard?

 

…aneb vše o paddleboardech. Jakmile vyzkoušíte, už nikdy nedáte z ruky. Jak říkáme my - když máš padla, chop se pádla!

 

Jak vybrat paddleboard?


Co to ten Paddleboarding vlastně je?


Paddleboarding, někdy také SUP (Stand Up Paddle čili pádlování ve stoje), je stále populárnější odvětví vodního sportu původem z Havajských ostrovů. V současné době se jedná o jeden z nejrychleji rostoucích sportů ve světě. Základním pohybem je pádlování ve stoje na plovoucím prkně. Odtud pochází i často užívaná zkratka SUP- Stand Up Paddle (aneb pádlování ve stoje). Původně šlo pouze o jakési „náhradní řešení“ pro surfaře při bezvětrném počasí, kdy nebyly pro surfing na vlnách ideální podmínky.  Používání pádla se mezi surfaři masivněji rozšířilo na počátku 60. let, a to při focení turistů učících se surfovat. Naštěstí pro nás se tento sport záhy uchytil a máme proto možnost objevovat krásy paddleboardingu i na našich českých (vcelku klidných) rybnících, řekách, kanálech a jezerech.


Pro koho je paddleboarding vhodný?

Vhodný je opravdu pro všechny, kteří rádi objevují nové věci, láká je vodní dobrodružství, chtějí zapracovat na své vytrvalosti a kondičce či jen tak relaxovat u vody se svými nejbližšími. Pro své jednoduché ovládání, všestrannost a variabilitu je paddleboarding vhodný pro všechny věkové kategorie:


- Děti a junioři se v tomto sportu najdou v hravosti, jednoduchosti a zábavě.

- Dospělí ocení neobyčejné zážitky, objevování nových míst či zlepšování jejich fyzické kondice.

- Seniory nadchne možnost aktivního odpočinku s relaxací v přírodě a jednoduchost ovládání.


Ideální je také pro všechny nadšence jógy, kteří se nebojí objevovat neobyčejná místa pro cvičení a relaxaci. Speciální jóga SUP (Stand Up Paddle) jsou určeny pro cvičení jógy za jízdy na vodě nebo relaxační vyjížďky. Jejich tvar zaručuje maximální stabilitu, která je při cvičení jógy nezbytná.

Paddleboarding má své příznivce také mezi rybáři. Plováky jsou jim přizpůsobeny širší plochou, chladícím boxem s opěradlem a držadly na pruty. Všechny tyto vychytávky slibují ničím nerušený lov ve vaší oblíbené zátoce či na klidné řece.

 

Co může paddleboarding nabídnout?

- aktivní trávení vašeho volného času 
- relaxaci a odpočinek v přírodě
- jednoduché ovládání a všestrannost
- zlepšení vaší fyzické kondice a zdokonalení smyslu pro rovnováhu
- ideální pomůcka k formování postavy a hubnutí
- zábavné cestování po vodních plochách a prozkoumávání dosud neobjevených koutů
- aktivně strávený čas s rodinou či přáteli 
- získání nových a neopakovatelných zážitků
- přirozené osvojení pohybů bez potřeby drahých instruktážních kurzů
 
 
 

Stres, tuky, nezpevněná postava, špatná vytrvalost - se vším si zkrátka poradí. 

 

Pár vět o rozdělení paddleboardingu:

Prkna určená na paddleboarding se podle svých vlastností dají rozdělit do několika základních skupin:

Prkna do vln (SUP surfing) – svým tvarem připomínají prohnutý banán, který má hodně zaoblené boky, aby jejich hrany přesně kopírovaly hladinu vlny a dobře držely směr. Pádla mívají menší plochu listu, což umožňuje rychlejší frekvenci pádlování. Prkna jsou širší a krátká. Mají vysokou stabilitu a dobrou ovladatelnost. Nehodí se ovšem na klidnou vodu, protože jejich tvar při jízdě klade velký odpor a jede pomalu.


ŸZávodní prkna (Race SUP) -  jejich konstrukce je vyladěna pro co nejvyšší rychlost a efektivitu. Bývají dlouhá a úzká, ale mají velký výtlak pro zachování dostatečné stability. Jezdí se jednak na otevřeném moři, tak i na stojaté vodě. Hodí se pro rychlostní závody skupin i pro vytrvalostní trénink jedinců. Pro začátečníky nejsou příliš vhodné díky jejich horší manévrovatelnosti a nepříliš stabilnímu úzkému tvaru.


Prkna pro dobrodruhy (Touring SUP) – vhodné pro všechny dobrodruhy, kteří chtějí objevovat svět. Lákají je dosud neobjevené kouty a na vodě chtějí strávit i více dní v kuse. Prkno je svou užší konstrukcí určeno pro delší vyjížďky, prozkoumávání okolí i pádlování při vyšší rychlosti.


Prkna na rovnou stojatou vodu (Flatwater SUP) – jsou širší a větší než ostatní SUP. Vhodné jsou pro pohodové vyjížďky na jezerech, rybnících nebo stojatých řekách s důrazem na jejich vysokou stabilitu. Tyto prkna jsou skvělá pro aktivní odpočinek s rodinou či kamarády. Posilují rovnoměrně celé tělo a zvyšují fyzickou kondici.


Allaround prkna – česky by se daly nazvat jako „prkna pro všechno“. Jsou mixem všech výše uvedených typů. Jsou středně široké a středně dlouhé. Kulatá špička je mírně zvednutá, a proto na klidné vodě zbytečně nebrzdí. Díky svým proporcím má dostatečnou stabilitu pro sjíždění stojatých vod, klidných řek, ale i sjetí menších vln. Zpravidla poskytují výhodu odnímatelné středové ploutve, která pak nelimituje sjíždění řek i za nižšího stavu vody.

Windsurf prkna (Wind SUP) - jsou dokonalým spojením výhod paddleboardu s windsurfingem. Plovák je vybaven 4 popruhy na uchycení nohou a kýlem s rychloúchytným zařízením na plachtu. Při bezvětří lze plachtu odepnout a plovák tak využívat k pádlování jako normální paddle board. Wind SUP je ideální pro všechny, kteří chtějí kompaktní transportovatelnou desku pro celou rodinu.


Yoga SUP– kategorie paddleboardů, která se pyšní výraznou stabilitou a šířkou paddleboardu, které zajišťují ideální podmínky pro cvičení jógy za jízdy na vodě. Výhodou jsou také úchyty na každé straně prkna, kterými se navzájem dá spojit více plováků a cvičit ve skupině.


Rybářská prkna (Fishing SUP) – kategorie s vymazlenými plováky určené přímo potřebám rybářů.



Věděli jste také,že ...?
Během jedné hodiny paddleboardingu spálíte mnohonásobně více kalorií než při běhu či cyklistice? 
Paddleboarding je také o mnoho zábavnější, takže spalujete své nechtěné tuky během příjemně strávených chvil na vodě.

 

Jaké parametry při výběru paddleboardu sledovat?


→ nosnost - by měla být základní vodítko při výběru vašeho SUP. Určuje, jakou maximální vahou se může paddleboard zatížit, aniž by přišel o svůj tvar a stabilitu. Při vyšším zatížení také dochází k většímu ponoru paddleboardu, a tím ke ztížení pádlování a horšímu ovládání prkna.


→ objem -  objem paddleboardu se vyjadřuje v litrech a vypovídá o schopnosti desky vypořádat se s nákladem na ní. To znamená, že čím větší objem paddleboard má, tím vyšší nosnost bude mít. U krátkých prken se objem nahání tloušťkou a šířkou. Stejně tak dlouhé prkno na vodu může mít nízký objem, pokud bude úzké a tenké.


→ délka - při výběru délky musíte popřemýšlet o tom, k čemu daný paddleboard budete využívat.

- krátké desky (do 270 cm) jsou skvělé na surfování a jsou ovladatelnější než dlouhé desky.
- středně dlouhé desky (od 270 do 370 cm) jsou díky své délce vhodné pro všestranné využití
- dlouhé desky (od 380 do 430 cm) jsou určeny pro závody či cestování. Jsou rychlejší než předchozí dva typy, zato hůře ovladatelné.


→ šířka  šířka desky je důležitým faktorem při určování stability. Obecně platí, že čím širší paddleboard, tím je stabilnější.

- úzké desky (74 – 76 cm) – jsou rychlejší avšak méně stabilní
- široké desky (od 78 cm ) – jsou mnohem stabilnější, je snadnější se na ně postavit, jsou však pomalejší.


→ konstrukce – paddleboardy se podle své konstrukce dělí na 2 základní typy:

- nafukovací paddleboard – jejich velkou výhodou je skladnost a snadný transport v přepravní tašce. Jsou také odolnější proti poškození např. kameny či břehem (na což jsou pevná prkna náchylná).  Vnější vrstva je většinou tvořena z odolného dvouvrstvého PVC, které vytváří kapsu pro vzduch.
 
 

Náš tip!
V našem e-shopu naleznete velký výběr právě těchto nafukovacích paddleboardů, protože uznáváme jejich výhody. 

Chceme vám nabídnout to nejlepší, co trh nabízí.

 

- pevný paddleboard – drží svůj tvar a snadněji kloužou vodou. Nevýhodou je jejich náchylnost na poškození o pevné předměty.  Dalším mínusem je jejich      neskladnost při transportu a potřeba větších skladovacích prostor.

 


 

Doplňky k paddleboardum:

Neméně důležité jako samotný plovák jsou i doplňky, které neodmyslitelně patří k paddleboardingu. Některé sady paddleboardů již doplňky obsahují v ceně, u jiných je doporučujeme přikoupit, abyste si paddleboardování plně užili.

1. Pádlo 
Je nezbytný doplněk všech paddleboardistů, tak jako je motor nezbytný pro vaše auto. Existuje několik typů materiálů a délek.


Rozdělení dle skladnosti:

 Pádla fixní                Pádla rozkládací
- mají maximální tuhost a umožní jezdci rychle přenést svou sílu na list pádla               -  mají možnost rychlého a snadného nastavení délky podle výšky
-  jsou určena k závodění a sjíždění vln               -  dají se elegantně složit do malého rozměru
-  délku takového pádla je nutné důkladně vybrat přesně podle výšky jezdce               -  lze je využít pro více jezdců různých výšek
                -  vhodné pro začátečníky


Rozdělení dle materiálu:


 Hliníková pádla            Laminátová pádla         Bambusová pádla              Uhlíková pádla

 

- odolnost a nízká cena

 

            - nízká hmotnost

 

        - návrat k přírodě


              - odolnost a dlouhá životnost

- plastový list           - nastavitelná velikost        - velmi nízká hmotnost             - velmi nízká hmotnost
- nastavitelná velikost           - vhodné pro mírně pokročilé        - nastavitelná velikost             - plastový list
- vhodné pro začátečníky          - pro mírně až středně pokročilé             - nastavitelné i fixní
- větší hmotnost                      - pro pokročilé
                  - vyšší pořizovací cena    

Délka pádla:

- délka pádla je velmi důležitá pro správný postoj, držení těla a techniku vašeho záběru

- správně by mělo pádlo sahat kousek pod zápěstí vzpažené ruky (obecně by pádlo mělo být vyšší asi o 15-20 cm než postava jezdce)

- pokud bude pádlo využívat více lidí, je vhodné zvolit pádlo s nastavitelnou délkou


Leash (pojistné lanko)

Spojovací lanko nohy a plováku je základní bezpečnostní doplněk, který zaručí, že vám váš paddleboard nikdy neuplave. Velikou výhodou je také záchrana života paddleboardisty v případě zhoršení okolních podmínek či vysoké únavy jedince. Proto je vřele doporučováno nevyjíždět na vodu bez kvalitního a dobře upevněného leashe. 

Existují dva základní typy lanek:

Kroucené lanko      Rovné lanko
- vyskytují se vždy na vašem plováku a nikdy ne ve vodě     - po celou dobu ponořené ve vodě, nevyskytují se na plováku
- vyloučí se možnost zamotání pádla do lanka     - jistota volného pohybu po celém plováku
- vhodné na klidnější vodní plochy     - vhodné na méně klidné vody

 

Voděodolný obal

Takřka nepostradatelný doplněk pro všechny, kteří si na vodu často berou mobilní telefon či doklady a chtějí mít jistotu, že budou vždy suché a v pořádku.


Pumpa
Vesměs u všech našich paddleboardů dostanete v rámci nákupu kompatibilní pumpu zdarma. Díky vysokým tlakům, které nalezneme uvnitř paddleboardu, nejsou všechny druhy pump vhodné. Pokud pumpu nemáte, doporučujeme ji přikoupit v našem e-shopu.


Oblečení 
S oblečením JOBE už nikdy nebudete potřebovat žádné „extra“ oblečení na vodu. Naše oblečení má ležérní, městský vzhled, a proto je vhodné jak na vodu, tak i na cestu po městě. Začněte den ve vaší oblíbené kavárně, zbytek dopoledne si užijte pádlováním a objevováním nových koutů řek či kanálu a po náročném výkonu se odměňte chutným obědem. To vše jen v jednom jediném oblečení! Velikou výhodou JOBE oblečení je také super rychleschnoucí materiál. Vylezete z vody a během pár minut jste sušší, takže netrávíte nepříjemné chvíle v mokrém oblečení a chladnu. Oblečení JOBE vám také umožní věnovat se paddleboardingu  i v nepříliš příznivém počasí (mrholení, vítr, nižší teploty) a prodloužíte si s ním vodáckou sezónu až dvojnásobně. Svému koníčku se tak můžete věnovat téměř celoročně – od prvních jarních dnů v březnu až do konce listopadu).


Výhody oblečení JOBE:          

  - nízká hmotnost           
  - urban look 
  - vysoká prodyšnost               
  - rychle schnoucí materiál              
  - účinný odvod potu a vlhkosti               
  - pohodlné nošení 
  - až dvounásobné prodloužení vodácké sezóny (od března do listopadu)


6 zásad bezpečného pádlování:

Stejně jako u jiných sportů i u paddleboardingu je nutné dodržovat zásady bezpečnosti. Proto buďte opatrní a dodržujte následující pravidla:


Při jízdě na paddleboardu doporučujeme používat plovací vestu. I těm nejlepším plavcům může zachránit život. Komfortní plovací vesta vás neomezuje v pohybu a na těle dobře drží. Doporučujeme si ji přikoupit ke všem našim paddleboardům.
 
- Pádlujte s přáteli! Na vodě je vždy lepší, když vyrazíte alespoň ve dvou. Bude to nejen bezpečnější, ale i zábavnější.
 
- Při pádlování dbejte nejen na svojí bezpečnost, ale také na bezpečnost svého okolí. Nepádlujte do blízkosti plavců a ostatních plavidel. Vždy dbejte na místní pravidla pro bezpečný pohyb na vodní hladině.
 
- Pokud budete plovák využívat i na divokých řekách, doporučujeme použít vodáckou helmu. Naopak připoutání nohy lankem k plováku není ideální vzhledem k možnému zachycení spojovacího lanka).
 
- V případě pádlování na moři si nejprve zjistěte informace o přílivu a odlivu. Nepodceňujte varování místních, velké vlny, vítr a spodní mořské proudy můžou zamávat i ze zkušeným jezdcem. Na moři vždy používejte lanko, které zabrání ztrátě plováku. Jízda ve vlnách se doporučuje již pokročilejším a zkušenějším jezdcům.
 
- Zohledněte svůj zdravotní stav a před vyplutím pořádně zvažte všechna možná rizika prostředí. Pokud se dostanete do nebezpečné a život ohrožující situace neváhejte kontaktovat příslušné organizace.

 

Proč si vybrat paddleboard značky JOBE? 

JOBE je značka pocházející z Nizozemí s kořeny v USA a je zárukou opravdové kvality a spokojenosti. Jejich paddleboardy jsou vyráběny speciální technologií „drop-stitch“. Plováky nejsou lepeny manuálně lepidlem (manuálně lepené paddleboardy využívají až 15 vrstev lepidla, což způsobuje vznik viditelných bublin a nižší pevnost), ale laserem. Díky technologii drop-stitch a lepení plováků pomocí laseru jsou paddleboardy o třetinu lehčí a pevnější než produkty konkurence. Jsou také téměř nezničitelné.

S paddleboardem JOBE v sadě navíc získáte:

-skládací, nastavitelné, hliníkové pádlo
-pumpu s tlakoměrem pro bezproblémové nafouknutí plováku
-praktický nepromokavý vak (na přenos paddleboardu či vašich věcí)
-bezpečnostní lanko pro připevnění nohy k plováku
-sadu na opravdu plováku
 

Věděli jste, že...?
Díky své jednoduchosti a intuitivnímu ovládání není nutné si platit drahé výukové kurzy. Vše se naučíte během prvních dní svépomocí nebo podle internetových návodů. Dle naší zkušenosti se průměrně zruční sportovci na paddleboardu naučí během 2 hodin.