Navštivte kategorii  SLEVA NAVÍC a  k vybraným produktům kromě akčních slev dostanete bonusovou slevu  až  3000 Kč

Jak vybrat masážní křeslo?

 

V dnešní moderní době si každý potřebuje čas od času důkladně odpočinout a uvolnit se a masáž je mnohdy tím nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout. Málokdo si ovšem může dovolit profesionální masérské služby tak často, jak by jich bylo třeba. V tomto ohledu jsou masážní křesla nedocenitelným vynálezem. Křeslo budete mít doma plně k dispozici, takže vám pomůže probudit svaly po dni stráveném v práci a celkově uvolnit váš organismus. Samotná masáž má samozřejmě spoustu dalších výhod – odbourává stres, snižuje krevní tlak a stimuluje vaši oběhovou soustavu. To vše má blahodárný vliv na vaše fyzické zdraví i duševní rozpoložení. Masážní křesla jsou tu zkrátka od toho, abyste se mohli uvolnit a relaxovat prakticky každý den v týdnu!

 

Koupě masážního křesla je závažná investice a je proto nutné pečlivě si vybrat výrobek, který bude vyhovovat vašim tělesným nárokům i finančním možnostem. Mnoho zákazníků si ale s výběrem neví rady a často nedokáží posoudit, který výrobek bude jejich potřebám nejvíce odpovídat. Tento rádce je tu od toho, aby vám poskytl veškeré informace, které budete při výběru masážního křesla potřebovat. Masážní křeslo odpovídající všem vašim požadavkům vám může výrazně pomoci se zlepšením fyzické kondice i duševní rovnováhy - vybírejte tedy své nové křeslo pečlivě!

 

Základní kritéria při výběru

Před koupí je třeba si uvědomit, co všechno od svého nového masážního křesla vlastně požadujete. Poskytne vám vybrané křeslo vyhovující masáž, po které se budete cítit svěže a odpočatě? Jaký druh masáže budete nejčastěji využívat? Kolik křeslo reálně zabírá prostoru, obzvláště při sklonění zádové opěry? Budete si přát křeslo s vyhříváním nohou? Po přečtení tohoto rádce byste měli mít na všechny své otázky odpověď, stejně tak jako představu o tom, jaký druh masážního křesla pro vás bude ten nejvhodnější.

Prvním krokem je ujistit se, že masážní křeslo je opravdu to, co hledáte. Jestliže vás často bolí záda, nebo máte problémy s krevním oběhem, masážní křeslo vám skutečně od těchto problémů uleví. Není to však jediný výrobek, který vám může v této oblasti pomoci. Pro stimulaci krevního oběhu a uvolnění svalového napětí jsou tu například také autotrakční lehátka nebo menší masážní přístroje. Správného držení těla lze dosáhnout také cvičením na balančních podložkách, gymnastických míčích a dokonce i paddleboardech. Takového pohodlí a uvolnění jako s masážními křesly se vám ovšem u jiných výrobků zaručeně nedostane.

 

Umístění

Masážní křesla jsou poměrně rozměrná a vyžadují u vás doma dostatečný prostor. Jelikož křeslo jen tak někam neschováte, je třeba si pečlivě promyslet, kam ho umístit. Přesné rozměry jednotlivých výrobků naleznete v jejich podrobném popisu. Tyto rozměry by měly být jedním ze základních faktorů, podle kterých se budete při počátečním výběru křesla řídit.

Jako alternativu ke klasickým masážním křeslům nabízíme i méně robustní model masážního křesla, který nebude v menších bytech zabírat tolik místa. Je ale nutno podotknout, že ten nemá oproti klasickým masážním křeslům tak širokou nabídku funkcí a nenajdete u něj ani opěrky nohou a rukou. Pokud si hodláte pořídit masážní křeslo běžných rozměrů a zároveň chcete ušetřit co nejvíce místa, je vhodné zvolit křeslo s funkcí „Zero Space“. Tyto křesla se při přechodu do horizontální polohy dokáží posunout směrem vpřed, takže stačí, když je umístíte přibližně 10 cm od zdi. Křeslo se při změně polohy jednoduše vysune dopředu a vy ušetříte prostor, který byste v opačném případě museli za křeslem ponechat.

Jestliže křeslo postavíte na dřevěnou podlahu, může se stát, že se podlaha pod vlivem váhy přístroje časem poškodí. Doporučujeme proto pod křeslo umístit koberec nebo ochrannou podložku.

 

Celkový vzhled křesla

Většina zákazníků se také zajímá o to, jak křeslo vypadá a jestli se bude hodit k interiéru u nich doma. Díky velikosti a váze masážních křesel by bylo velice nepraktické (a namáhavé) snažit se křeslo po každé masáži uklidit na méně frekventované místo, proto si vyberte takové křeslo, které co nejlépe odpovídá vašemu stylu bydlení a doplní ho o elegantní nádech. Všechna naše křesla mají ergonomický tvar a dokonale se tak přizpůsobí tvaru vašeho těla.

 

Materiály

Jelikož budete v křesle trávit více času, je dobré zvážit kvalitu a výdrž vnějšího materiálu. Při masáži byste se měli cítit co nejpohodlněji a povrch křesla by měl mýt hladký a jemný. Potah masážních křesel se zpravidla vyrábí buď ze syntetické nebo pravé kůže. Z pravé kůže jsou vyráběny křesla s luxusnějším nádechem, ale syntetická kůže bývá zpravidla odolnější, a to jak proti působení masážních válečků, tak proti vnějším vlivům.

 

Vlastnosti

Při výběru masážního křesla zjistíte, že rozdíly mezi jednotlivými modely tkví zejména ve funkčním vybavení výrobků. Žádný model masážního křesla nedisponuje všemi dostupnými funkcemi. Proto si pečlivě pročtěte charakteristiky všech dostupných funkcí a zamyslete se nad tím, které budou vašim potřebám nejlépe vyhovovat. Podle funkcí a vlastností, které upřednostňujete, pak budete moci vybrat ten správný model. Všechny dostupné funkce masážních křesel jsou užitečné, ale ne každý uživatel pro ně najde využití. Popřemýšlejte tedy nad tím, které z nich by vaše křeslo určitě mělo mít.

Kromě samotných masážních programů máte na výběr z různých funkcí, vlastností a nastavení, která ovlivňují váš prožitek z masáže. Zvažte, které z nich využijete nejvíce.

Vzduchová masáž

Při vzduchové masáži vaše tělo nemasírují válečky, nýbrž airbagy. Většina masážních křesel disponuje oběma mechanismy. Na rozdíl od válečků ale airbagy poskytují jemnější masáž, která nepůsobí tak hluboko ve svalech. Airbagy jsou většinou určeny k masírování rukou, paží, nohou a chodidel. U většiny křesel doplňuje vzduchová masáž končetin základní hloubkovou masáž zad. Modely vyšší třídy umožňují uživatelům vybrat si mezi několika druhy vzduchových masáží, například masáž pouze horních nebo dolních končetin. Vzduchové polštářky vám masáží rozproudí krev a postarají se tak o rychlejší vyplavení toxinů.

Vzduchové polštářky mohou být umístěny v oblasti ramen, předloktí, beder, hýždí, stehen, lýtek nebo chodidel. Airbagy jsou napouštěny vzduchem pomocí pumpy a ventilů v předprogramovaném rytmu. Čím více airbagů masážní křeslo má, tím kvalitnější masáže se vám dostane.

Vyhřívání

Masáž s vyhříváním má na vaše svaly blahodárný vliv, který není radno podceňovat. Vyhřívání také pomáhá při uvolňování svalů a podporuje regeneraci. Vyhřívání během masáže využijí zejména sportovci a nadšenci pro fitness, kteří potřebují regenerovat po namáhavém tréninku. Vyhřívané masážní válečky vám parádně promasírují ztuhlé a bolavé svaly a uleví vám tak od únavy.
Některé stroje poskytují také vyhřívání nohou 

Oblast vyhřívání je dána typem masážního křesla. Běžnou funkcí je vyhřívání zad, některé přístroje vám pak umožní vyhřívat i chodidla. Vyhřívání funguje na základě dlouhovlnného infračerveného záření. Vyhřívání probíhá pomocí karbonového vlákna, které lze rozehřát až na 40-50°C. Tato teplota vyhřívání je optimální pro prohřátí svalů a úlevu od bolesti. Infračervené záření velice dobře proniká do lidského organismu, a to díky své vlnové délce. Aktivuje tak tělní buňky a podporuje metabolismus. Vyhřívání v oblasti lýtek příznivě působí na kolena a pomáhá stimulovat krevní oběh dolních končetin. V těchto místech je vyhřívání u některých modelů kombinováno s magnetoterapií pro ještě blahodárnější účinky.

Některá masážní křesla jsou vybavena samostatnou vyhřívací podložkou pro termální terapii. Podložka vyzařuje infračervené záření, které působí hluboko ve svalech a podporuje jejich prokrvení. Pomocí této podložky si můžete ulevit od chronické nebo akutní bolesti i v místech mimo dosah účinků masážního křesla.

Masáž za „stavu beztíže“

U některých masážních křesel najdete funkci „Stav beztíže“ (neboli „Zero Gravity“). Bohužel to neznamená, že se v křesle najednou začnete vznášet. Tato funkce vám však umožní překlopit křeslo do tzv. polohy „beztíže“, která imituje polohu astronautů během startu raketoplánu do vesmíru. Protože astronauti musejí při opuštění gravitačního pole Země odolat náhlému navýšení síly, která na ně působí, je důležité, aby jejich těla zaujala polohu, ve které se budou moci s takovým tlakem co nejlépe vyrovnat. V záklonu se tlak vyvinutý na tělo astronauta bezpečně rozprostře tak, že na páteř působí gravitace minimálně.

Masážní křesla s funkcí "Zero Gravity" vaše tělo přesunou přesně do této polohy. Vaše nohy budou umístěny výše než srdce, což podpoří jejich krevní oběh a sníží případné otoky. Vaše páteř bude spočívat v té nejpřirozenější poloze. Zároveň se sníží tlak vyvíjený na srdce a rozšíří se kapacita plic, takže se v této poloze budete cítit maximálně uvolněně. Vyvýšení nohou nad úroveň srdce také prospívá lidem trpícím křečovými žilami. V této pozici se vám navíc dostane té nejintenzivnější masáže zad, protože se budou po celé své délce dotýkat zádové opěry, kde budou masážní válečky intenzivně působit.

Vibrace

Vibrace poskytují méně intenzivní masáž, která stimuluje krevní oběh a působí proti únavě a těžkosti svalů. Intenzitu vibrací lze zpravidla nastavit. Vibrační masáž nepůsobí tak do hloubky jako klasická masáž pomocí masážních válečků a je tedy zaměřena zejména na povrchové svalstvo.

3D masáž

Při klasické masáži se masážní hlavice s válečky pohybují do dvou směrů – nahoru/dolů a do stran. Při 3D masáži vystupují masážní hlavice také ven z křesla a zase zpátky. Díky pohybům v dodatečném směru je masáž zad mnohem hlubší a tím pádem i intenzivnější. Hloubku masáže lze nastavit.

Automatická detekce posedu

Masážní křesla s automatickou detekcí posedu dokáží během několika sekund naskenovat kontury vašeho těla a podle toho upravit polohu opěr a masážních hlavic. Díky této velice užitečné funkci se křeslo zcela přizpůsobí výšce a velikosti vaší postavy a upraví pohyb masážních válečků tak, aby v cílových oblastech působily optimálně. Nejdůležitějším prvkem této funkce je zaznamenání polohy ramen a přizpůsobení polohy ramenních opěr.

Odnímatelné polstrování

Zvolíte-li si křeslo s odnímatelným polstrováním, naskytne se vám dodatečný způsob, jak regulovat intenzitu masáže. Čím hrubší je vrstva materiálu mezi masážními válečky a vaším tělem, tím jemněji masáž působí. Ze začátku je vhodné polstrování na křesle ponechat, abyste si na masáž mohli postupně navyknout. Úplní začátečníci si mohou při prvních masážích položit na křeslo deku, a ještě více tak tlumit účinek masážních válečků, dokud si na intenzitu masáže nezvyknou. Pokud se časem rozhodnete pro intenzivnější masáž, můžete polstrování z křesla odepnout, aby masážní válečky lépe přiléhaly ke svalům.

Masážní křesla poskytují skvělý způsob, jak si dopřát luxusní masáž přímo u vás doma. Nemusíte se tak objednávat do masážních salónů a platit za každou masáž zvlášť. Stačí se pohodlně usadit do křesla, nastavit si svůj oblíbený druh masáže a můžete relaxovat, třeba za poslechu nějaké uklidňující hudby. Tento jedinečný přístroj vám pomůže po dni stráveném v kanceláři nebo po náročném sportovním výkonu uvolnit své bolavé svaly a rozproudit krev v rukou a nohou. Křeslo může navíc využít celá vaše domácnost, takže se vám tato jednorázová investice zaručeně vyplatí.

 

Tým newsport.cz